PROGRAMUL ZILEI COMUNEI GRĂDIŞTEA, DIN DATA DE 16 AUGUST 2014

Invitatie

Nr. crt.

DENUMIREA

            ACTIVITĂŢII

Ora de

desfăşurare

Locul unde

se desfăşoară

1

Deschiderea oficială a Parcului Tematic

11,00

Calea Călăraşi

Nr. 162A

2

Deschiderea oficială a Zilei Comunei

12,30 – 12,45

Stadionul Grădiştea

3

Cuvântul primarului şi al oficialilor invitaţi

12,45 – 13,00

Stadionul Grădiştea

4

Spectacol organizat de Mix Music Show cu artiştii şi momentele:

I.                ARTIŞTII

·                           WHAT’S UP

·                           SÂNZIENELE

·                           ROMÂNAŞII

·                           RUCSY

·                           ANDREEA ANTONESCU

·                           EMMA ŞTEFAN

·                           IONUŢ DOLĂNESCU

·                           DJ SHOW

II. ARTIFICII

13,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21,30

Scena de pe stadionul comunal

 

 

                                                                                                         

Comuna Grădiştea are 2 şcoli şi 4 grădiniţe:

  • Liceul Teoretic Constantin George Călinescu  - 431 elevi
  • Şcoala gimnazială nr.1 Rasa   - 138 elevi
  • Grădiniţa nr. 1 Grădiştea         - 51 elevi
  • Grădiniţa nr. 2 Cuneşti             - 28 elevi
  • Grădiniţa nr.3  Rasa                 - 27 elevi
  • Grădiniţa nr.4 Bogata               - 25 elevi

Primele date despre şcoală, le avem din 1836. Este probabil ca şi înainte de acest an, preoţii din sate să fi organizat şcoli pe lângă biserici. Între 1845 – 1850 a fost construit un prim local al şcolii; se făceau în medie două clase. În 1864, legea instituie gratuitatea şi obligativitatea învăţământului primar; astfel reţeaua şcolară se extinde în toate satele comunei.

În anul 1961 este inaugurat noul local al şcolii din Grădiştea.

La momentul anului 2012 în comuna Grădiştea funcţionează în cadrul celor două şcoli laboratoare dotate de informatică, cabinete de fizică, chimie şi biologie, unde un colectiv inimos de cadre didactice încearcă să-i ghideze pe elevi în tainele cunoaşterii. Şcolile dar şi o parte din grădiniţe au fost reabilitate, oferind copiilor condiţii bune de educaţie.  Liceul tehnologic are o dotare europeană, în ce priveşte aparatura specifică – industrie alimentară.

Strabatand meleagurile din sudul Campiei Baraganului si ajungand in comuna Gradistea avem prilejul sa observam aici o aparenta monotonie a formelor de relief.

 

Citeşte mai departe: Relief

Comuna Gradistea apartine judetului Calarasi, situat in partea de Sud - Est a Romaniei.

Citeşte mai departe: Localizare

Subcategorii

despre Gradistea..

Asistenta medicala si transporturi

Asistenta medicala
Comuna dispune de doua dispensare avand o dotare materiala acceptabila atat pentru medicina de familie cat si pentru cabinetul stomatologic. Read More

Statutul comunei Gradistea

Art. 1 (1) Comuna Gradistea apartine judetului Calarasi, situat in partea de Sud - Est a Romaniei. In cadrul judetului, comuna se afla in partea de Sud, pe soseaua ce leaga municipiul resedinta de judet de orasul Oltenita, la o distanta de 12 kilometri de primul.

Read More

Primaria Gradistea - site oficial

 

 

Anunt important - acte ajutor de incalzire

 

Anunt important : Informare catre crescatorii de albine

 
Autoritatile administratiei publice locale, CONSILIUL LOCAL, ca autoritate deliberativa si PRIMARUL, ca autoritate executiva, isi au sediul intr-o cladire ce face parte din domeniul public local si este situata in satul Gradistea, comuna Gradistea, pe drumul national 31, care strabate intreaga comuna.
Primaria Gradistea
STEMA COMUNEI
Poze Stema Comunei
Descrierea stemei:
Stema comunei Gradistea, potrivit anexei nr.1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, impartit in trei. In partea centrala, in camp verde, se afla o biserica de argint. In partea din dreapta, in camp albastru, se afla un spic de grau de aur. In partea din stanga, in camp albastru, se afla un stiulete de porumb de aur. Scutul este timbrat de o coroana murala de argint cu un turn crenelat.

Semnificatiile elementelor insumate:
Biserica simbolizeaza traditia crestina a locuitorilor acestor meleaguri, unde in satele componente ale comunei au existat biserici inca din secolul al XVII-lea; bisericile din satele Rasa si Bogata fiind considerate monumente istorice. Spicul de grau si stiuletele de porumb simbolizeaza ocupatia locuitorilor comunei. Coroana murala cu un turn crenelat semnifica faptul ca localitatea are rangul de comuna.
 
 
Read More
Clima

Analiza hartilor climatice demonstreaza ca pe teritoriul comunei Gradistea clima este continentala, mai putin moderata decat a altor regiuni din tara.

 

Read More
Date geografice

Asezare

Comuna Gradistea apartine judetului Calarasi, situat in partea de Sud - Est a Romaniei.

Read More
Educatie si cultura

 

Comuna Grădiştea este beneficiara unui lăcaş de cultură funcţional prin existenţa unei Biblioteci comunale cât şi a unui Ansamblu Folcloric cu veche tradiţie.

Înfiinţată în 1916 – biblioteca comunală Grădiştea a trecut prin numeroase transformări atât în ce priveşte locaţia cât şi în privinţa fondului de carte, de-a lungul timpului.

Este bine ştiut că educaţia generaţiilor s-a realizat prin intermediul cărţilor care se găseau în şcoli dar mai ales în biblioteci- acele instituţii care au stat ani şi ani la dispoziţia utilizatorilor săi, şi încă mai stau.

Educaţia unui popor este foarte importantă şi prin urmare investiţia făcută în aceasta trebuie să fie pe măsură.  Evoluţia, în timp, a cărţii a fost fantastică, dacă ne gândim la suporturile pe care aceasta a fost scrisă. S-a pornit de la cărţi pe piele, papirus, plante, hârtie, etc. ajungându-se în zilele noaste  la cartea electronică.

Din anul 1972 biblioteca comunală îşi are sediul în incinta căminului cultural, beneficiind de trei încăperi ( sala de împrumut, sala de lectură şi depozit).

Biblioteca comunală deserveşte cetăţeni doritori de informare din toate satele comunei.

În ce priveşte fondul de documente al bibliotecii comunale, acesta este compus din 12612 volume (din toate clasele literare, în limba română dar şi în limbi străine). Un mare aport în constituirea fondului l-au avut donaţiile din partea Bibliotecii Judeţene,în principal, dar şi donaţiile de la persoane particulare.

Biblioteca are 681 utilizatori din care 30% au fost activi în anul 2011.

Activităţile desfăşurate în cadrul bibliotecii vizează atât populaţia şcolară cât şi persoane adulte din comunitate. Ele vizează aniversări, comemorări, expoziţii de carte şi colaborări pentru realizarea activităţilor organizate de primărie.

Biblioteca desfăşoară activităţi de: difuzare de documente de bibliotecă; popularizarea noutăţilor editoriale (expoziţii, acţiunile propriu zise); atragerea către lectură a populaţiei (indiferent de vârstă), îndrumarea cititorilor; acţiuni de conservare şi valorificare a colecţiilor; completarea colecţiilor; evidenţa colecţiilor şi cititorilor.

Biblioteca comunală are parteneriate de colaborare cu şcolile şi grădiniţele de pe raza comunei dar şi cu biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena – sat Grădiştea, cu care colaborează pe latura socio-culturală şi vizează persoanele aflate în dificultate, vârstnice şi nu numai.

Ansamblul Folcloric ,,Brâuleţul Dunării

Speranţa şi tradiţia trebuie să fie veşnic vii în sufletul fiecărui om. După aceste cuvinte s-au ghidat cei care în anul 1972 au înfiinţat  o formatie de dans popular care mai tarziu s-a transformat în Ansamblul Folcloric ,, Brâuleţul Dunării”, în cadrul căminului cultural al com. Grădiştea .

De atunci şi până astăzi, şi sperăm, mulţi ani de acum în acolo, acest ansamblu care a avut multe generaţii de dansatori, ne-a reprezentat cu cinste comunitatea la festivaluri naţionale şi internaţionale.

Ansamblul are în componenţa sa  elevi, studenţi, muncitori şi persoane casnice, reprezentând trei generaţii. Repertoriul cuprinde obiceiuri specifice, jocuri şi cântece din zona noastră dar şi din celelalte zone ale ţării. Membrii acestui ansamblu sunt cei mai buni ambasadori ai comunităţii noastre în lume, datorită participărilor la numeroasele festivaluri în ţară şi în străinătate, de unde au venit cu premii deosebite, şi s-au bucurat de aprecieri din partea multor specialişti în domeniul folclorului.

Participări la :

- festivaluri în ţară:

·        ,,Peştele de aur” – Tulcea

·        ,,Ciobănaşul” – Covasna - Întorsura Buzăului

·        ,,Muieresc” – Zalău

·        ,,Folclor” – Sibiu

·        ,,Sărbătorile Vrancei” – Focşani

·        ,,Sărbătorile Dunării” – Drobeta Turnu Severin

- festivaluri peste hotare in :  Italia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Grecia, Austria,  Franţa,  Macedonia, Republica Moldova, Belgia, Siri Lanka, Serbia.

Sufletul acestui ansamblu, este coregraful Aurel MAILAT.

 

Read More
Populatia

Populatia unitatii administrativ teritoriale, la ultimul recensamant din anul 2002 inregistra 5301 locuitori.

Read More

Prezentare

Localizare pe harta comuna Gradistea
Comuna Gradistea apartine judetului Calarasi, situat in partea de Sud - Est a Romaniei. Read More

Localizare

Comuna Gradistea apartine judetului Calarasi, situat in partea de Sud - Est a Romaniei.

Read More
Relief

Strabatand meleagurile din sudul Campiei Baraganului si ajungand in comuna Gradistea avem prilejul sa observam aici o aparenta monotonie a formelor de relief.

 

Read More