Analiza hartilor climatice demonstreaza ca pe teritoriul comunei Gradistea clima este continentala, mai putin moderata decat a altor regiuni din tara.

 

 

Aceasta se manifesta printr-o amplitudine termica anuala si diurna relativ mare si prin cantitati reduse de precipitatii. Regimul climatic se caracterizeaza prin veri deosebit de calde, precipitatii reduse, sub forma de averse, prin ierni reci, marcate uneori de viscole puternice, dar si de perioade de incalzire, care provoaca discontinu-itati in distributia temporara a stratului de zapada.

Clima

Media anuala a temperaturii este de +11,35 grade Celsius. Prin partea centrala a teritoriului comunei trece izoterma de +11 grade. Mediile temperaturii aerului sunt de 23 grade Celsius in iulie (cea mai calda luna), in timp ce in cea mai rece luna a anului - ianuarie, este de +1,95 grade Celsius. Mediile lunare ale temperaturii maxime zilnice sunt pozitive in tot timpul anului fiind in ianuarie de +1,15 grade Celsius si cresc treptat pana in luna iulie cand ajung la +17,1 grade Celsius. Temperatura maxima absoluta s-a inregistrat la 10 august 1951 si a fost de +41,4 grade Celsius, valoare egalata in vara anului 1998. Temperatura minima absoluta a avut valoarea de -30 grade Celsius la data de 09 ianuarie 1938.
Fenomenul de inghet este specific perioadei reci a anului, primul inghet se produce in prima decada a lunii octombrie, iar ultimul inghet de primavara este semnalat in aprilie. Deosebit de daunatoare sunt ingheturile tarzii de primavara, care surprind in plina dezvoltare plantele tinere dar si cele timpurii de toamna care pot surprinde culturi nerecoltate. Numarul zilelor de inghet, cand temperatura minima este mai mica sau egala cu 0 grade Celsius sunt de 96,1. Din acestea numai 28,3 zile sunt de iarna.