Ciclism prin Grădiștea- tradiții, cultură și natură

 

             Comuna Grădiștea, județul Călărași a implementat proiectul „Piste pentru cicliști – cale de valorificare a tradițiilor și potențialului economico-social al comunei Grădiştea, judeţul Călăraşi” şi „Conservarea specificului local prin organizarea de târguri tradiţionale şi evenimente culturale, utilizarea mijloacelor de prezentare on-line a patrimoniului natural şi cultural al comunei Grădiştea”

       Valoare totală a proiectului este de 665.906 lei, din care valoarea eligibilă este de 516.603 lei, valoare TVA de 127.260 lei, iar valoarea de cofinanţare de 22.043 lei. Perioada de implementare  a proiectului este de 12 luni.

       Pista pentru cicliști se desfășoară de-a lungul Drumului Național 31 Călărași- Oltenița, pe partea stângă , cu o lungime de 5641 m. Începe de la lacul Gălățui din satul Rasa la km 10 pe DN31, si se termină în satul Grădiștea în dreptul străzii Buzeşti. Pista are o lățime de 1,0 m și 29 platforme de încrucișare cu lungimea de 8 m și lățimea de 1,0 m, amplasate la cca. 200 m una de alta.

           În data de 29 iunie 2017, grădiștenii au sărbătorit „Ziua Internațională a Dunării”. Această zi marchează semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment  ce a avut loc pe 29 iunie 1994 la Sofia (Bulgaria).

          Sărbătoarea a fost deschisă printr-un spectacol oferit de membrii Ansamblului folcloric „Brâulețul Dunării”, promovând tradițiile autentice românești. În continuare, elevii școlilor din comuna Grădiștea s-au întrecut în diferite concursuri, ce au avut ca tematică „Dunărea”:

-Concursul de vals „Valurile Dunării”;

-Concursul de cultură generală;

-Concursul „Desene pe asfalt”

-Expoziție de pictură;

-Expoziție de obiecte confecționate din materiale reciclabile.

Ca semn al recunoașterii eforturilor depuse de către participanți, le-au fost acordate diplome și premii în funcție de merite.

           Îm fața Căminului Cultural au fost amplasate două căsuțe de lemn pentru valorificarea produselor locale: nectarine ( S.C SATUL NOU GRĂDIȘTEA S.R.L), căpșuni (TONEA IONEL), brânză și pastramă (S.C AGROȘTEFAN S.R.L).